Resum de la jornada tècnica sobre associacionisme i aprofitaments forestals rendibles

A continuació s’exposa el resum de la Jornada Tècnica sobre Associacionisme i Aprofitaments Forestals Rendibles celebrada el 23 de febrer de 2016 a Alcover amb el suport del DAMM:

J. alcover 1

Va començar en una de les sales de l’Ajuntament, amb una taula rodona presidida pel Sr. Albert Domingo Roigé per part del DAMM i en la que estaven representades totes les parts implicades en una tallada.

Creiem que la importància de la mateixa resideix en què en un mateix marc es va poder copsar les idees i les línies marcades per l’administració i el fet de posar-les a la pràctica, com ha sigut en el cas que servia d’exemple del Mas Vilella localitzada a la Vall del Micanyo d’Alcover.

Primerament el Sr. Llagostera va fer una exposició del que es l’Associació Forestal de les Comarques de Tarragona, quins són els objectius i un resum dels aprofitaments fets fins ara, centrant-se finalment en l’exemple de la tallada de Mas Vilella, dintre la qual va fer una exposició de la col·laboració que s’ha tingut i que es té amb l’administració, la seva aplicació pràctica del dia a dia amb els problemes i solucions en la tallada de referència, finalitzant amb els resultats.

A continuació la Sra. Teresa Cervera del C.P.F va començar comentant que a partir del 1976 els aprofitaments forestals a la província de Tarragona van anar disminuint passant un llarg període de temps en què l’activitat ha sigut molt baixa; és a partir del 2010 que l’activitat ha començat a augmentar.

Posteriorment incideix en el tema dels incendis forestals en la mateixa, tenint en compte les grans quantitats de masses forestals que es van formant a causa de l’abandonament de terrenys de cultiu i al no aprofitament dels boscos existents, i aquí remarca que la creació del GRAF ha sigut un element efectiu en el coneixement i com a conseqüència, en el control dels mateixos.

Va seguir l’exposició explicant la importància del Model de Gestió Forestal Multifuncional (ORGEST) que és aquella en què els aprofitaments de les forests, la fusta és sols una de les parts. Segueix referint-se en què ja es te la base d’ una normativa sobre les actuacions pels aprofitaments, que fa, que darrera d’un itinerari conegut hi ha una previsió productiva (fusta, pastura, bolets, protecció de fauna, etc.) però que a la vegada integra la prevenció de grans incendis forestals. Va aclarir que aquesta normativa no entra en la concepció de “rígida” doncs es dóna per descomptat, que cada forest tindrà la seva idiosincràsia i per descomptat la comunicació entre les parts implicades es bàsica.

Per altra banda, els punts que són més innovadors en el model de Gestió forestal ORGEST és el de tenir en compte, la fixació del carboni i l’eficiència en l’ús de l’aigua pels arbres. Aquests apartats en el model de societat en què estem, la conscienciació de les nacions davant del fet del Canvi Climàtic dintre l’evolució mundial, farà que a la curta o la llarga hauran de repercutir en les nostres forests, que a la vegada s’hauran d’adaptar. Si aquests paràmetres els poguessin valorar, de la mateixa manera que ja ho podem fer amb la contaminació de les indústries, podríem ”quantificar”, els beneficis de les nostres forests vers la societat no oblidant l’aspecte de poder gaudir dels ecosistemes ben gestionats, cosa que també s’ha de promocionar i valorar la possibilitat de poder ser finançats. Remarca el fet que ja hi ha nacions que es beneficien de la seva aposta per les forests, en compensació d’altres que tenen més emissions que les permeses.

 Arribats aquí, es va centrar en el treball de Mas Vilella comentant que primerament es van fer dos rodals seguin la normativa a seguir en les pinedes de pi blanc, i veient sobre el terreny i amb col·laboració dels implicats la necessitat que quedessin de 400 a 700 peus per hectàrea. Posteriorment sobre un Pla de Gestió Forestal sostenible fet sobre 50 ha. s’ha actuat en 20 deixant la resta, per un accés més difícil, per un altre moment.

La conclusió és que l’administració ha de dinamitzar i mobilitzar els recursos de les forests privades per una banda, per l’altre recolzar amb la planificació els models multifuncionals i fer un pas endavant per donar-l’hi una visió empresarial com havia fet anteriorment en l’exemple sobre la contaminació de les indústries.

Va seguir el Sr. Eguia propietari de la forest explicant la seva experiència, i a continuació ho van fer la resta d’implicats presents a la taula, sortint en el col·loqui posterior, les inquietuds del sector perquè es pugui revitalitzar el sector el màxim possible.

A continuació els nombrosos assistents a la jornada, ja fossin propietaris de forest, com empresaris del sector, ens vam desplaçar a la finca en qüestió i sobre el terreny es va poder observar els resultats.

Creiem que som en un punt, que el sector forestal a la província de Tarragona, té unes perspectives i una il·lusió, impensables fa tan sols sis anys.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s