L’ús eficient dels recursos naturals a la demarcació de Tarragona, objectiu principal del conveni entre la Diputació de Tarragona i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

Un 93,75% de la superfície dels municipis i comarques de Tarragona és terreny agrari i forestal

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i president del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Josep Maria Pelegrí, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, han signat aquest matí un conveni de col·laboració entre ambdues institucions. Es tracta d’un conveni marc que té com a objectiu principal promoure l’ús eficient dels recursos naturals a la província de Tarragona a través de la gestió forestal sostenible, de l’educació ambiental i de les energies renovables.

La col·laboració es podrà concretar en l’assessorament als ens locals, d’acord amb les seves particularitats i possibilitats d’aprofitament de recursos naturals i de gestió forestal sostenible, i l’assessorament als ens, les associacions i els propietaris forestals de la demarcació de Tarragona per a la conservació i valorització dels recursos forestals, naturals i patrimonials. Aquesta cooperació també es podrà concretar en la promoció de l’ús de la biomassa com a font d’energia renovable per al manteniment dels edificis i les instal·lacions públiques, amb accions per difondre l’estratègia del Pacte dels alcaldes a Tarragona. Tot plegat amb l’objectiu d’afavorir un marc beneficiós per a la implementació de mesures d’eficàcia i eficiència energètiques i amb la finalitat de promoure l’ús de la biomassa generada per la gestió dels boscos de titularitat municipal.
També es considera d’interès el foment, la promoció i l’educació ambiental sobre el patrimoni natural i cultural de la demarcació de Tarragona, les activitats de desenvolupament en l’àmbit agroforestal i mediambiental, les iniciatives per a la conservació del medi natural i la millora dels recursos naturals, i el foment de la comercialització de productes forestals.
Des de l’any 2007, el CTFC disposa d’una oficina a l’Espluga de Francolí que ha treballat en col·laboració amb la Diputació de Tarragona en diferents activitats i projectes, com ara la Promoció d’espais naturals al PNIN de Poblet i el Jardí Botànic del Garber en coordinació amb la Direcció del PNIN de Poblet i l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí; el Foment del cultiu de la tòfona negra com a eina de desenvolupament rural a la comarca del Priorat amb l’Obra Social ‘La Caixa’; la Valoració de la flora remeiera al Parc Natural dels Ports, o la Recuperació dels castanyers afectats per la malaltia del xancre a les muntanyes de Prades. Així mateix, la Diputació de Tarragona ha iniciat, recentment, la seva participació i col·laboració en el Pla de foment de l’ús tèrmic de la biomassa forestal a Catalunya.
Un 93,75% de la superfície dels municipis i les comarques de Tarragona és terreny agrari i forestal. L’abandonament de terres de cultiu, camps, pastures i boscos ha fet que la superfície forestal arbrada tarragonina hagi augmentat més d’un 140% en els últims 30 anys, mentre que l’aprofitament forestal ha disminuït molt durant les darreres dècades.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s