Agricultura realitza franges de protecció contra incendis al Baix Camp

Concretament aquests treballs reduiran el potencial de l’incendi forestal i serviran com a infraestructura de suport de maniobres dels mitjans d’extinció  a la zona de muntanya de Gavadà
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya està fent diverses actuacions per la prevenció d’incendis a la zona de Gavadà, al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), amb la col·laboració dels propietaris dels terrenys, de l’Ajuntament i de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF).

Les actuacions consisteixen en l’habilitació de franges de protecció contra incendis que servirien per reduir el potencial de l’incendi forestal i com a infraestructura de suport de maniobres dels mitjans d’extinció en cas que es produís un incendi al municipi veí de Tivissa. Amb aquest objectiu, s’estan realitzant tasques de sega i esbrossada d’herbes i matolls, podant l’arbrat fins a dos metres d’alçada i aclarint la densitat del bosc, extraient els peus decrèpits o malformats,etc.,fins assolir una estructura de massa forestal menys vulnerable als efectes del foc.
Aquestes franges de protecció ocuparan unes 50 hectàrees de superfície del municipi i estaran distribuïdes en tres zones: el camí de Gavadà, una pista asfaltada que permet un bon accés dels mitjans d’extinció; el barranc de Remullà, per evitar l’arribada d’un foc de Mestral a Vandellòs; i la Portella de Jovara, que és un coll que representa un punt estratègic des d’on els mitjans d’extinció tindrien capacitat per atacar i per intentar reduir la superfície potencial del municipi a cremar. En aquesta darrera àrea, a més de fer la corresponent franja de protecció contra incendis, s’arranjaran 1.250 metres del camí existent.
Tota aquesta zona té un alt risc d’incendi, a causa de les condicions meteorològiques que es donen a la regió, principalment els forts vents i la falta de pluges continuades; i de l’abandó de la gestió forestal, les pastures i els conreus, que comporta l’acumulació de combustible.
Cal tenir en compte, a més, que gran part d’aquesta zona, la majoria de la qual és de titularitat privada i la resta municipal, està protegida i forma part del Pla d’espais d’interès natural (PEIN) Muntanyes de Tivissa-Vandellòs; i la Xarxa Natura 2000.
Aquestes actuacions que es perllongaran durant quatre o cinc mesos, segons es preveu, s’emmarquen en el projecte titulat “ Construcció d’infraestructures estratègiques de prevenció d’incendis al perímetre de protecció prioritària ET” Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell”. Aquest projecte té un pressupost d’execució per contracte de gairebé 180.000 euros, que finançarà íntegrament l’administració forestal de la Generalitat de Catalunya.
Al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, aquestes actuacions es complementaran amb una altra actuació de neteja forestal que durà a terme l’ADF de Vandellòs, amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s