El Pla d’activació de la gestió forestal a Terres de l’Ebre preveu mobilitzar més de 50.000 tones de fusta cada any

Seran de terrenys públics i privats, es gestionaran 1.165 hectàrees anuals i generaran gairebé 100 llocs de treball
L’increment de la gestió forestal sostenible és el complement essencial a les inversions estratègiques en prevenció d’incendis que ja s’estan duent a terme en l’actualitat; el Departament ha presentat també les dades sobre les darreres inversions en aquest àmbit
El Departament d’Agricultura busca la complicitat del sector industrial per poder mobilitzar els recursos forestals existents i generar llocs de treball.

El director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i del director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural  a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal,  ha presentat avui el pla d’activació de la gestió forestal a Terres de l’Ebre.
Aquest pla forma part de la línia d’activació de la gestió forestal que s’ha plantejat el Departament d’Agricultura i s’ha presentat prèviament als propietaris forestals de l’àmbit de les Terres de l’Ebre i al sector industrial un pla integrador i autosuficient de mobilització dels recursos forestals.
Aquest pla pretén fer sostenible un model on es conjuguen la gestió forestal sostenible, la prevenció d’incendis i la conservació de la biodiversitat aprofitant les possibilitats que ofereix el nou període de programació de  fons europeus 2014-2020. També persegueix el vincle directe entre propietat forestal i indústria de transformació.
El model proposat afavoreix la gestió dels boscos de manera conjunta i agrupada i cerca la gestió local de proximitat. Es pretén una màxima optimització dels productes mitjançant la classificació, la generació de llocs de treball a l’àmbit rural i la garantia de subministrament de les empreses de transformació amb material seleccionat segons les seves necessitats empresarials. També es busca la implantació d’un model energètic de proximitat, mitjançant la utilització de biomassa forestal per a usos tèrmics en equipaments locals, de forma que es pugui donar sortida a la fusta sense altre possibilitat de transformació.
En la seva presentació el director General del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha fet especial èmfasi  en la necessitat d’establir una complicitat entre propietat forestal i indústria transformadora. Segons Trasobares, es tracta “d’aconseguir portar a terme aquesta gestió local de proximitat i ha de garantir la sostenibilitat del sistema. En aquest sentit, ha fet una invitació als representants de la indústria per a l’establiment d’un nou projecte d’interès general centrat en els àmbits de la innovació i la bioeconomia.
Durant els anys 2014 i 2015, la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, ha destinat a l’àmbit de les Terres de L’Ebre inversions i ajuts en matèria d’infraestructures de prevenció d’incendis un import de 1.057.719 €. Tot i això aquestes infraestructures de prevenció en zones de molt alt risc per la presència de forts vents ha de ser recolzada per una gestió integrada del territori.
Pel que fa als aprofitaments, de la superfície arbrada a Terres de l’Ebre, 51.319 ha, en l’actualitat està en condicions de ser aprofitada una superfícies de 43.881 ha donades les seves característiques amb presència d’infraestructures viaries, pendents inferiors al 35% i densitat d’arbrat suficient.
En referència als boscos públics, l’oferta pública de l’any 2015 inclou ja 9.834 tones en una superfície de 232 has.  Amb el pla d’activació forestal, per al conjunt de superfície arbrada de titularitat pública i privada, es pretén assolir a l’any 2020 el 60% de la possibilitat  (51.255 Tn) actuant sobre unes 1.165 ha.
Les tones incloses al 2015 al pla d’aprofitaments suposen la generació de 4 llocs de treball directes i 1 lloc indirecte. El pla d’activació forestal podria  arribar a crear 77 llocs directes i 20 indirectes. Aquestes xifres inclouen tant la creació d’una nova industria com la instal·lació dels nous centres de consum tèrmic que promou el Pla.
Cal remarcar que els aprofitaments que es plantegen han estat elaborats per equips multidisplinars de la Direcció General de Medi Natural, vetllant per la compatibilitat dels aprofitaments amb els valors de la biodiversitat, especialment en els àmbits protegits com el Parc Natural de Ports i la Reserva Nacional de Caça.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s