JORNADA: Organització i planificació de l’aprofitament de biomassa forestal
Jornada núm 637 emmarcada en el Pla Anual de Transferència de Tecnologia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i en el Projecte PROFORBIOMED.
Presentació
Tot i que el preu dels combustibles fòssils no deixa de pujar i que el mercat de biocombustibles sòlids creix molt a poc a poc, el subministrament de biomassa forestal per a ús energètic ha esdevingut darrerament molt competitiu. Això obliga a totes les parts implicades a optimitzar els processos de producció i subministrament sense posar en risc la viabilitat de la iniciativa empresarial i la sostenibilitat de l’aprofitament. Els colls d’ampolla de la cadena de subministrament, ja siguin organitzatius, tecnològics, ambientals, d’infraestructures, d’accessibilitat o burocràtics, poden comprometre la productivitat i la rendibilitat dels aprofitaments.
Objectiu
L’objectiu de la jornada és posar llum sobre les operacions i situacions que constitueixen colls d’ampolla en la planificació i gestió dels aprofitaments de biomassa forestal, i que alhora sigui un punt de trobada entre gestors, empreses i administració.
Programa:
- 9.30 h – Inscripcions i lliurament de la documentació
- 10.00 h – Presentació de la Jornada i del projecte Proforbiomed – Ignacio López, CTFC
- 10.10 h – Estratègia per a la biomassa forestal i mercat – Joaquim Rodriguez, DAAM
- 10:30 h – Experiències des del Centre de la Propietat Forestal i planificació dels aprofitaments de biomassa forestal – Francesca Famadas, CPF
- 10:50 h – Experiències en la Comunitat Valenciana. Colls d’ampolla i solucions adoptades des de l’administració – José Antonio Rueda, DGMN de la Generalitat Valenciana
- 11:30 h – Pausa
- 12:00 h – Experiències empresarials
- Lluís Buscail, Bioforestal Buscail SL
- Anton Vendrell, Forestal Vendrell
- Llorenç Rofes, Aprofitaments Forestals Colldejou SL
- 13:00 h – Debat
- Tots els ponents
- Joan Llagostera, president de l’Associació Forestal de les Comarques de Tarragona
- Jordi Tarradas, Associació de Propietaris Forestals Gavarresa-Moianès. Diputació de Barcelona.
- 13:45 h – Cloenda
Inscripció: mitjançant aquest formulari.
Fira Manresa organitza Eco viure Biomassa Ecologia i Sostenibilitat 2013, en el seu recinte Palau Firal Manresa.
La fira està dirigida a professionals, fabricants, distribuïdors, instal·ladors del món de la biomassa, així com al públic general que vulgui saber de les noves alternatives energètiques.
Viatge de treball sobre bioenergia a Madrid-Valladolid-Expobioenergía
En el marc del projecte Biomass Trade Centre II, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) organitza un viatge de treball per visitar diverses instal·lacions de bioenergia. L’objectiu és afavorir la transferència de coneixement entre emprenedors i iniciatives amb diferent grau de desenvolupament.
Adreçat a: Emprenedors agroforestals, empreses forestals, Pimes rurals, cooperatives, empreses de producció i comercialització de biomasses, empreses energètiques.
Programa:
- Dilluns 21: Visites entre Madrid i Valladoli
- Planta de processat de biomasses de Lozoyuela – ASEMFO i Cebarmadrid
- Xarxa de calor de Cuéllar – Ajuntameento de Cuéllar
- Instal·lació de gasificació a Nava del Rey – CIDAUT
- Dimarts 22: Visita d’Expobioenergía i atenció al congrés de bioenergia (opcional)
Informació important:
- La inscripció al viatge és gratuïta, i inclou l’organització i cobertura del desplaçament entre Madrid i Valladolid el 21 d’octubre a les visites programades, el dinar del dia 21 i l’entrada a Expobioenergía.
- La organització i cobertura de l’allotjament, altres viatges i altres despeses van a càrrec de cada participant.
- La inscripció al congrés l’ha de realitzar cada participant pel seu compte.
- Recordeu que algunes empreses fan descompte als viatges a Expobioenergía: http://www.expobioenergia.com/es/contenido/viajes-y-reservas
- 15 places disponibles.
JORNADA: Calderes i estufes de biomassa al medi rural
Aquesta jornada l’organitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural dins el Pla Anual de Transferència Tecnològica 2013.
Amb aquesta jornada pretenem mostrar els avantatges de l’ús de la biomassa i mostrar que no tan sols és beneficiós per als nostres boscos sinó també per la comoditat, salut i economia del nostre territori.
Programa:
- Aplicacions de la biomassa al medi rural – Sr. Jordi Monge, Expert en Energies Renovables
- Alt rendiment amb llenya? – Sr. Manel Moya, ECOFOC
- Exemples i amortitzacions de calderes de biomassa al medi rural – Sr. Dídac Vives, Girasol, Recursos en Energies Renovables
II Congrés Rural Smart Grids
El II Congrés Rural Smart Grids, organitzat pel Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, l’Institut Català d’Energia, la Fundació del Món Rural i Localret se celebrarà a Lleida el 7 i 8 de novembre de 2013, per a reunir als principals actors i debatre sobre per què i cóm implantar xarxes intel·ligents d’energia al món rural com a vehicle de desenvolupament territorial de Catalunya i explorar les oportunitats d’activitat i de negoci. Aquest any el congrés se centrarà en l’aigua com element de gestió de l’energia.
La relació entre aigua i energia s’abordarà tant des de la perspectiva de la gestió de les conques i l’aprofitament hidroelèctric convencional, com des de la confluència d’infraestructures. En aquest sentit, es tractarà d’incorporar la visió energètica en els canals i regadius del país per fer-los més viables i contribuir a la seva capacitat d’emmagatzematge elèctric, que permeti el desplegament de les energies renovables.
També s’analitzarà l’ús d’aigua en les diferents tecnologies de generació elèctrica (termosolar, fracking, centrals convencionals), així com en relació amb les noves tecnologies i oportunitats com ara els aprofitaments agroenergètics, el potencial del mar o l’hidrogen, entre d’altres.
Blocs temàtics:
- L’aigua com a vector energètic: s’analitzarà el paper de l’aigua com a magatzem energètic, a banda de transportador, com les xarxes que aprovisionen de fred o calor, i de les opcions per optimitzar la gestió energètica en l’àmbit dels regadius.
- Les TIC com a eines per gestionar i estalviar recursos hídrics: s’abordarà com la confluència d’infraestructures d’energia, aigua i comunicacions ens poden aportar solucions addicionals a la seva gestió independent i a l’estalvi en els consums.
- L’aigua com a vertebrador social i territorial: l’aigua és un element que influeix en l’ordenació, distribució i organització del territori, la població, el patrimoni, les infraestructures, la producció agrària, la indústria i els serveis, alhora que també contribueix a la biodiversitat de flora i fauna i al paisatge. Aquest bloc se centrarà en les innovacions en diferents àmbits que poden ajudar a millorar l’eficiència energètica en i a través de la gestió de l’aigua, donant valor al territori generador d’energia i a les implicacions socials, econòmiques i ambientals que se’n deriven.
Veure Programa detallat II Congrés Rural Smart Grids