Un Projecte Europeu millorarà l’estat dels boscos de pinedes a Catalunya

En les darreres dècades, la superfície i la qualitat de les pinedes de pinassa ha patit una regressió a Catalunya
 
S’implantaran una sèrie de mesures durant 4 anys per millorar la capacitat d’adaptació d’aquests boscos davant del canvi climàtic.
El director general del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha presentat avui el projecte europeu LIFE+PINASSA que pretén millorar de manera significativa la capacitat d’adaptació i de resistència dels boscos de pinassa al canvi climàtic.
Aquest projecte té com a soci coordinador el Centre de la Propietat Forestal, adscrit al Departament d’Agricultura, i com a socis beneficiaris la Fundació Catalunya – La Pedrera, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Departament d’Interior, a través de Bombers.
L’objectiu del projecte LIFE+PINASSA és millorar l’estat de conservació dels boscos de pinassa, amb la previsió que el canvi climàtic pugui reduir-ne l’àrea de distribució. Principalment, la reducció se centrarà en les zones més meridionals i en l’hàbitat on es localitza l’espècie, que a Catalunya suporta actualment processos de degradació i de regressió amb masses arbrades desestructurades. Cal afegir-hi la dificultat de regeneració d’aquestes masses, afectades per grans incendis forestals i exposades també a futurs incendis forestals.
Pàgina web del projecte: http://lifepinassa.eu.

Les pinedes de pinassa (Pinus nigra) ocupen més de 120.000 hectàrees a Catalunya, entre boscos purs i mixtos, i estan considerades hàbitat prioritari d’interès comunitari dins la Directiva d’Hàbitats. La pinassa té una gran rellevància econòmica i social a Catalunya i és un dels pins amb major contribució al mercat de la fusta català (20%, rere el pi roig i el pi blanc). En les darreres dècades, la superfície i la qualitat de les pinedes de pinassa ha patit una regressió a Catalunya, i són considerades un hàbitat especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic.
Al llarg del projecte, que finalitza l’any 2018, es realitzarà una sèrie d’accions, principalment actuacions silvícoles amb un alt component demostratiu. L’objectiu del projecte és millorar significativament la capacitat d’adaptació i de resistència i resiliència dels boscos de pinassa al canvi climàtic.
Les actuacions del projecte es duran a terme en 10 Zones Especials de Conservació (ZEC) diferents, 5 situades en la regió prepirinenca i central, i la resta en la regió meridional.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s