Nota sobre la jornada tècnica: Energia amb biomassa local per a indústries de l’Alt Camp

Dintre els actes celebrats en la Firagost 2017, va tenir lloc com vam anunciar, la Jornada Tècnica sobre Energia amb biomassa local per a indústries de L’Alt Camp.

Va presidir l’acte el Sr. Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials del DARP a Tarragona que va fer una exposició per una banda de la Biomassa existent a Catalunya, tenint en compte l’ augment de la superfície arbrada en els últims quaranta anys com a conseqüència de l’abandonament de moltes zones agrícoles i per altra part de l’ importància que te pel territori la seva utilització.

Les repercussions de l’aprofitament d’aquesta, les va resumir sobre una sèrie de paràmetres molt a tenir en compte, com poden ser: Donar activat al territori creant llocs de treball, no tan sols en l’obtenció d’aquesta, sinó en altres sectors associats; ajuda, amb un tractament sostenible, a la conservació de les nostres forests oblidades en els últims anys, factor a tenir cada vegada més en compte per la seva importància, no sols pel propietari de les forests sinó en la repercussió que té sobre la societat en si, disminució de la possibilitat de grans incendis, benefici sobre el canvi climàtic amb les reduccions d’emissions de CO₂, regulació del cicle de l’aigua, reducció de la importació de materials energètics de l’exterior i per tant de la seva dependència, constituint en conseqüència, i en conjunt un element important sobre el PIB.

A continuació el Sr. J. Teixidor de SUNO Enginyeria de Serveis Energètics SCCLP, va explicar als presents, que la indústria que es planteja la utilització de la biomassa ha de partir d’una consideració bàsica que és el consum total d’energia, sigui en forma d’electricitat, gas natural, gasoil, pinyol d’oliva, closca d’ametlla. Sobre aquest fonament es pot considerar la seva viabilitat i rendibilitat de la Biomassa com a producte energètic, plantejant a continuació exemples d’instal·lacions industrials amb diferents necessitats energètiques, amb les inversions corresponents i la seva viabilitat. Dintre d’aquestes, i englobant-les en la comptabilitat de les empreses, va introduir la consideració del període de retorn i el TIR (considerat a 20 anys) introduint-hi el tema del programa LIVE sobre compensació econòmica d’emissions (CO2) cosa a tenir en compte sobre el cost total.

El Sr. Joan J. Solé com enginyer industrial expert en serveis energètics en biomassa forestal, va resumir de forma molt clara, on pot residir l’èxit o el fracàs d’aquesta. Centrant-se en les parts tècniques del funcionament de les calderes, el tipus d’instal·lació i el sistema d’emmagatzematge del combustible amb la finalitat de què fetes les consideracions al respecte, cada industrial pugui triar – en fonament de causa- la que més s’adeqüi a la seva idiosincràsia.

El Sr. Marc Balsany de InfinitVE, LIFE+REVAWASTE va exposar l’aposta de la seva empresa amb residus diversos i a la vegada en el procés, combinats: Ramaders -com pot ser els purins-, urbans -com plàstics – i dintre del procés general per ells elaborat, la biomassa forestal entra en un % variable, per aconseguir mitjancen maquinària diversa: calor, vapor, energia elèctrica, fertilitzants, pellets, etc. amb la finalitat de reduir al màxim els residus que actualment produeix la societat actual. La maquinària per aquests processos va situada amb mòduls / “contenidors”, amb la finalitat de què la seva instal·lació sigui fàcilment adaptable a qualsevol espai i a la vegada poder reduir els costos al màxim.

Finalment el Sr. Joan Llagostera Enginyer Tècnic. Forestal i president de l’Associació Forestal de les Comarques de Tarragona va recordar la fundació d’aquesta el 2011, en l’àmbit de la província de Tarragona, en un moment d’un complet abandonament dels nostres boscos i com a conseqüència de la inexistència de qualsevol moviment associatiu dels terrenys forestals, cosa que en altres províncies ja estava funcionant. Va explicar el desenvolupament de la mateixa durant aquest temps, ressaltant que en l’actualitat 13.000 hectàrees forestals estan associades i dintre del teixit associatiu de les associacions a Catalunya , es forma part de Boscat (Federació d’Associacions), cosa que comporta poder defensar les nostres forests en l’àmbit de tot Catalunya i poder tenir opinió sobre un futur que tots desitgem millor. A la vegada com a corroboració al tractat pels anteriors ponents, ressalta que el subministrament de biomassa forestal com energia està garantida, no sols tenint en compte les grans existències actuals, sinó en un futur, tenint en compte la seva viabilitat, gràcies a l’augment anual d’aquesta, amb una gestió sostenible.

Creiem que els assistents a l’acte, van poder tenir una visió general de la situació de la biomassa forestal positiva, i unes informacions teòriques i pràctiques per tenir les línies bàsiques clares, per poder prendre una decisió que no els porti al fracàs, en un moment donat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s