El conseller Pelegrí ha presentat el Llibre verd sobre pagaments per serveis ambientals als boscos mediterranis

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural,  i president del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Josep Maria Pelegrí, va presentar ahir a la tarda el Llibre verd sobre pagaments per serveis ambientals (PSA) als boscos mediterranis.
El llibre verd és el primer recull d’exemples pràctics de sistemes de pagaments per serveis ambientals (PSA) al Mediterrani i estableix alguns reptes per a la futura gestió dels ecosistemes forestals mediterranis, entre ells la possible contribució a la millora en l’ús i la gestió dels boscos per a la provisió d’aigua potable, per a la protecció dels boscos contra els riscos naturals i per a la participació en les activitats recreatives, com l’esport o la recollida de bolets.
Aquest document s’ha publicat en 7 idiomes i s’ha enviat a les autoritats regionals i europees de la zona de l’arc mediterrani.
Del llibre, el conseller n’ha destacat que “és el primer d’aquestes característiques. No és un recull tancat, sinó que és la base i un repte per a contribuir a la gestió i millora dels espais naturals”.
Pelegrí ha remarcat que “la societat està més disposada que mai a implicar-se en aquesta conservació. Cal ser conscient de la pressió humana sobre els boscos i l’entorn. Per poder mantenir i gestionar els espais, és més necessària que mai la col·laboració publicoprivada.”
Com a exemple de pagament per serveis ambientals, el president del CTFC ha fet incidència en el cas de la regulació micològica de Poblet, que, tot i les reticències inicials, dos anys després de la seva implementació està plenament acceptada. N’ha destacat la important feina pedagògica que s’hi ha dut a terme, que ha estat bàsica per obtenir-ne un resultat tan positiu.
Nou marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020
En aquesta mateixa presentació, la subdirectora general de Planificació Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca,  Alimentació i Medi natural (DAAM), Laura Dalmau, va presentar, en dues sessions, el marc general del futur Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020.
A continuació, el director general de Medi Natural i Biodiversitat del DAAM, Antoni Trasobares, va parlar de les prioritats forestals per al 2014-2020, i en va destacar “la necessitat de marcar pautes clares de gestió, ja que és la base per a una bona conservació”.
“Del total de boscos explotables que hi ha al país, només se n’aprofita el 30%, i es considera que és viable doblar aquesta xifra”, va explicar el director. Va afegir que “en els propers anys treballarem amb el model de vincular la gestió forestal amb la prevenció d’incendis” i va destacar que “les prioritats fins al 2020 se centraran a promoure la gestió activa dels terrenys forestals, a donar suport a la propietat i la indústria forestal, millorar la percepció social i incentivar la innovació.”
Font: Sala de premsa. Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s