Propietaris forestals catalans demanen una bonificació fiscal del 30% per crear 700 llocs de treball

La Generalitat veu amb bons ulls la proposta i l’avalarà davant del Govern espanyol.

El Consorci Forestal de Catalunya (CFC), entitat que engloba els propietaris de boscos catalans, ha sol·licitat instaurar un incentiu fiscal del 30% a les inversions forestals, al·legant que permetria inversions per valor de 12 milions d’euros i la creació d’uns 700 llocs de treball.

La petició de bonificació fiscal, que s’aplicaria sobre la quota de l’IRPF o de l’Impost de Societats, ja ha estat traslladada al Govern català mitjançant la Conselleria d’Agricultura i, a nivell estatal, per la Confederació d’Organitzacions de Silvicultors d’Espanya (COSE), que ha mantingut contactes amb el Ministeri d’Agricultura.

En declaracions a Europa Press, el director general de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat, Antoni Trasobares, ha assegurat que, després de diverses reunions amb el consorci, la proposta es veu “amb bons ulls”, ja que l’incentiu fiscal podria servir per dinamitzar la gestió forestal.

Per això, el departament que dirigeix Josep Maria Pelegrí té previst traslladar la idea a la Conselleria d’Economia i elevar-la després al Govern espanyol, sobre qui recauen les competències d’aplicar una reforma fiscal d’aquest tipus.

“Encaixa amb la política forestal” de la Conselleria, ha indicat Trasobares, tenint en compte que podria millorar la gestió de masses forestals actualment abandonades, reduir el risc d’incendi per l’acumulació de biomassa i revalorar la indústria fustaire.

El director general ha recordat que el 60% del territori català és forestal i que la gran majoria és propietat privada -8 de cada 10 hectàrees-, i ha remarcat encara que per aplicar aquesta bonificació caldria un pla de gestió forestal que la majoria de finques no té.

De fet, ha especificat que només un 30% del terreny forestal privat disposa d’un pla d’aquest tipus, i per això caldria augmentar aquesta ràtio per posar en marxa les bonificacions, que també s’haurien d’estendre a agrupacions de propietaris i cooperatius, per millorar així els efectes de l’economia d’escala i afavorir la gestió conjunta d’unes finques que tenen una propietat molt atomitzada.

El Consorci Forestal ha realitzat un treball econòmic -publicat a la revista corporativa del grup de juny– en el qual justifica que la bonificació doblaria els diners públics que s’inverteixen als boscos, ja que per cada euro invertit els propietaris n’aporten un altre, i els últims deu anys s’hi han dedicat una mitjana de 10 milions d’euros anuals.

Nova política forestal

Trasobares ha explicat també que la Generalitat està treballant en l’elaboració del nou Pla General de Política Forestal, del qual ja s’ha presentat un primer esborrany al sector, reunit a la taula intersectorial forestal.

El director general ha indicat que el nou pla simplificarà el procés d’elaboració de plans de gestió per a les finques forestals, mitjançant la tramitació d’un document base.

Alhora, en línies generals, el nou pla del Govern català pretén afavorir que hi hagi més indústries de transformació de la fusta per crear productes de valor afegit -Catalunya importa 7 milions de tones de fusta de les 8 que consumeix-; fomentar la utilització de la biomassa i valoritzar els boscos pels béns i serveis que aporten: “Una bona gestió sostenible és la millor manera de protegir els boscos”, ha resumit Trasobares.

Font: Infobiomassa (http://infobio.ctfc.cat/.)

Enllaç a notícia original – Europa Press.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s