La biomassa tèrmica vol esdevenir la clau de la rehabilitació energètica del parc immobiliari espanyol

L’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) ha estat l’escenari escollit per Avebiom i Cesefor per presentar Expobioenergía 2013, la gran fira espanyola de l’energia bio, que obrirà les portes a Valladolid entre els dies 22 i 24 d’octubre. Però l’IDAE també ha estat el fòrum que ha escollit l’associació per fer oficialment públics -per a visualitzar- tres acords que ha signat Avebiom i que pretenen revolucionar el mercat nacional de la biomassa tèrmica i elevar la qualificació energètica de tot el parc immobiliari. La idea que anima a tots aquests acords és una: canviar la calefacció convencional -ineficient, bruta, cara, gas natural, carbó, elèctrica-… per la calor de la biomassa.

Les entitats organitzadores d’Expobioenergía, és a dir, Avebiom (que és l’Associació per a la Valorització Energètica de la Biomassa) i la Fundació Cesefor (Centre de serveis i promoció forestal i de la seva indústria de Castella i Lleó) han presentat a la seu de l’IDAE l’edició 2013 d’Expobioenergía alhora que feien oficialment públics tres acords que han signat amb altres tantes organitzacions. L’objectiu de tots ells? Doncs, en resum, que la biomassa entri a casa. Els signants són l’Associació Empresarial de Gestió Immobiliària (AEGI), l’Associació Nacional d’Empreses de Rehabilitació i Reforma (Anerr) i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). El discurs d’Avebiom? Ple de satisfacció: “els representants sectorials de la gestió immobiliària, de la reforma i la rehabilitació, i de la gestió de municipis manifesten el seu ferm suport al sector de la bioenergia i el seu compromís d’impulsar les aplicacions de la biomassa per a usos tèrmics en els seus àmbits d’actuació”.

BioFinance i BioBuild

El compromís ha estat visualitzat a l’IDAE, amb motiu de la presentació oficial d’Expobioenergía 2013, presentació que ha anat a càrrec -significativament- del responsable de projectes de “Biomassa Tèrmica” d’Avebiom, Pablo Gosálvez. Abans de donar pas als protagonistes de l’esdeveniment -els representants d’AEGI, Anerr i la FEMP-, Gosálvez ha volgut incidir en els aspectes relatius al finançament dels projectes. Així, ha explicat que, “tot i que el 2013 ha estat l’any en què s’ha abandonat el tradicional suport públic estatal a les línies autonòmiques de subvencions a instal·lacions d’energies renovables, des de principis d’any, altres vents han vingut bufant a favor de la biomassa per a usos tèrmics en edificació, i no només per part del Ministeri d’Indústria, sinó també des d’altres ministeris, com el de Foment o el de Medi Ambient”. De tot això es parlarà per cert -informa Avebiom- “en les sessions tècniques BioBuild i BioFinance, convocades en el marc d’Expobioenergía 2013″.

La qualificació energètica dels edificis

Per la seva banda, el president de l’Associació Empresarial de Gestió Immobiliària (AEGI), Rafael Rodríguez, ha assegurat que “la sortida d’aquesta crisi, en un context d’improcedència de polítiques d’expansió, com ara la generació de nous habitatges, només és possible actuant sobre el patrimoni immobiliari i l’edificació existent, cap a on hem de bolcar tots els nostres esforços”. AEGI, que participarà en la sessió tècnica BioBuild (23 d’octubre), vol aprofundir allà -ha explicat Rodríguez- en “el paper de la biomassa en el nou mercat de rehabilitació energètica d’edificis”. Per això -ha afegit-, “s’abordarà de forma pràctica la qualificació energètica de diferents casos d’edificis reals, emprant els procediments reconeguts de qualificació per a edificis existents ( CE3 i CE3X ); s’aprofundirà en els aspectes relacionats amb les mesures de millora proposades, especialment les relacionades amb les instal·lacions de biomassa per a ACS i calefacció, i es comprovarà -ha conclòs el president dels gestors immobiliaris- que, en emprar com a combustible la biomassa, edificis amb mala qualificació la veuran molt millorada si instal·len una caldera nova de biomassa per satisfer la seva demanda tèrmica”.

La porta de sortida

El president de l’Associació Nacional d’Empreses de Rehabilitació i Reforma (Anerr), Fernando Prieto, ha coincidit amb el president dels gestors immobiliaris en el diagnòstic. “La rehabilitació és, en l’escenari actual de dificultat -ha dit Prieto-, un objectiu estratègic per a Espanya, perquè la nova edificació, en els propers anys, serà mínima”. El president d’Anerr ha afegit a més que la rehabilitació és, per al sector de la construcció, la porta natural de sortida de la crisi: “la caiguda de l’edificació nova residencial planteja un escenari en què la rehabilitació suposa una dinamització econòmica dels sectors de la construcció, de serveis energètics i d’altres afins”. La inversió per crear una nova feina en rehabilitació -ha explicat-”és inferior a la requerida en la resta d’activitats constructives o industrials; cada lloc de treball directe creat genera gairebé dos llocs de treball indirectes; la creació de llocs de treball, la millora en l’economia, el retorn local de les inversions i la menor dependència energètica de l’exterior són altres de les raons” [per promoure la rehabilitació]. A més -ha conclòs-, “la rehabilitació es pot autofinançar amb els estalvis que s’aconsegueixen”.

També important per a municipis

Doncs bé, per tots aquests motius, Prieto ha conclòs que “necessitem disposar de solucions aplicables de sistemes de climatització que utilitzin energies renovables, i, dins d’aquestes, la bioenergia ens dóna solucions pràctiques i econòmicament viables”. Per això -ha explicat el president d’Anerr-, “Expobioenergía és una fira de gran interès per a nosaltres, pel protagonisme que adquirirà la rehabilitació eficient i, per això, hem animat als nostres socis a que hi assisteixin i, especialment, a la jornada tècnica BioBuild, en la qual s’abordarà la integració de la bioenergia en la rehabilitació, dins del nou marc regulador, així com la millora de la certificació energètica dels edificis mitjançant el seu ús”. Finalment, l’últim a intervenir, ha estat el president de Comissió de Medi Ambient de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Rafael Louzán, que ha destacat la importància que tenen les Jornades BIOMUN (bioenergia per a municipis) d’Expobioenergía, per la mesura que contribueixen al desenvolupament del sector “en l’àmbit local, donant a conèixer les últimes novetats i solucions tecnològiques, a través d’una important tasca d’informació, formació i comercialització”.

Font: Infobiomassa (http://infobio.ctfc.cat/.)

Enllaç a notícia original – Energías Renovables

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s