La biomassa ha de reduir un 60% les emissions de GEH

La Comissió Europea ha redactat un esborrany de directiva sobre sostenibilitat de la biomassa sòlida i gasosa que endureix alguns dels criteris de partida. Quan el 2010 es van donar a conèixer els primers objectius es parlava de reduccions mínimes d’un 35% de gasos d’efecte hivernacle (GEH) respecte als combustibles fòssils. En l’esborrany actual passa a ser del 60%. Per contra, pugen d’1 MW a 2,5 MW les instal·lacions de biomassa tèrmica exemptes de complir amb aquests criteris.

Energías Renovables ha tingut accés a l’esborrany de directiva europea que marcarà els criteris de sostenibilitat de la biomassa sòlida i gasosa per a la producció d’energia elèctrica i tèrmica, que inclou també el biometà a injectar a la xarxa de gas convencional. La principal novetat respecte al text que es va donar a conèixer al començament de la elaboració de la directiva és l’establiment d’un llindar mínim de reducció d’emissions de GEH del 60% respecte als combustibles fòssils en els mateixos usos. Això suposa un increment del mínim que es va plantejar en un principi, que era el 35%, amb objectius del 50% el 2017 i del 60% el 2018 per a noves instal·lacions.

L’esborrany actual estableix el 60% per així “garantir un òptim rendiment a través de la innovació tecnològica i la producció i ús eficient de la biomassa en el sector de l’energia, així com descoratjar les inversions en instal·lacions que ofereixin baixos beneficis quant a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle”. Bona part de l’esborrany es dedica a establir les normes per al càlcul de les emissions GEH. La intenció és establir una metodologia harmonitzada de comptabilitat dels GEH i d’”un ampli conjunt de valors per defecte per als diferents processos de producció de biomassa, per tal de minimitzar la càrrega administrativa dels operadors”.

La biomassa forestal ha de procedir d’explotacions sostenibles

Com estava previst, l’esborrany estableix àrees amb alt valor en biodiversitat d’on queda prohibit extraure biomassa, que inclou boscos primaris i espais protegits, entre d’altres. També demana que s’eviti “l’indesitjable canvi d’ús de la terra, per tal d’evitar possibles efectes no desitjats per l’augment de la utilització de biomassa per a energia”. Aquests criteris no s’aplicarien a la biomassa procedent de residus, com el licor negre i altres restes de la indústria paperera, les serradures de les serradores i els fems del bestiar.

Un altre dels criteris inclosos en l’esborrany de la directiva és assegurar que la biomassa de procedència forestal provingui només d’explotacions que duen a terme una gestió sostenible, establerta a escala mundial a través del sustainable forest management (SFM) i a altres nivells per reglaments i sistemes privats, com el Forest Stewardship Council (FSC) o el Programme for the endorsement of Forest Certification (PEFC).

Finalment, l’esborrany afirma que per garantir el cost-rendibilitat de les instal·lacions, els criteris esmentats s’aplicaran només a les plantes de biomassa amb una capacitat igual o superior a 1 MW en electricitat i de 2,5 MW d’energia tèrmica. Segons els primers texts previs proposats, la potència era d’1 MW per a ambdues modalitats. En qualsevol cas, i malgrat que en la presentació d’aquests texts es va afirmar que el 2012 estaria tancat el definitiu, l’esborrany ara conegut ha de passar per diverses direccions generals de la CE, per la qual cosa li queda encara un llarg recorregut fins a la seva versió definitiva i tampoc estarà disponible per a aquest 2013.

Font: Infobiomassa (http://infobio.ctfc.cat/.)

Enllaç a notícia original – Energías Renovables

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s