“És perjudicial que la biomassa tèrmica es desenvolupi sense que ho faci l’elèctrica”

Entrevista a Javier Díaz, president d’Avebiom i Expobioenergía.

  • Quin futur se li presenta a la bioenergia en el context actual?

El futur en aquest sector es presenta optimista. No obstant això, cal distingir entre biomassa d’ús elèctric i tèrmic. La primera, en aquests moments, està en una situació d’incertesa, molt delicada. Tanmateix, encara es desconeix la remuneració que tindrà el kW per aquesta renovable, després de l’entrada en vigor de l’últim RD, pel que nosaltres no estem per perdre el temps en guerres que ara són inútils. Hem aportat al Ministeri i l’IDAE una sèrie de recomanacions que esperem que es tinguin en compte en la legislació que s’aprovi, d’aquí a final d’any, perquè garantiria que les instal·lacions existents i les que es puguin anar fent tinguin una rendibilitat que els permeti funcionar.

Un cas molt diferent és el de la biomassa tèrmica, que està adquirint una velocitat de creuer raonable. Cada vegada es coneixen més tots els avantatges que té i s’està implantant, de manera satisfactòria, en instal·lacions municipals, comunitats de veïns.

  • És possible l’enlairament de la biomassa tèrmica sense que hi hagi un desenvolupament de l’elèctrica?

No és la millor situació per la tèrmica el que la biomassa d’ús elèctric no es desenvolupi. És perjudicial perquè entre les dues tecnologies hi ha una simbiosi. Si nosaltres tenim un arbre, aquest té una part noble -el tronc- i una altra de menys noble com l’escorça i les branques. Aquesta última part s’hauria d’utilitzar per generar energia elèctrica perquè els equips de grans plantes són capaços d’assumir biomasses de menys qualitat, encara que per les calderes d’ús tèrmic requerim una qualitat de la biomassa millor -serradures, retalls de les serradores, etc-. Amb la situació actual això serà complicat, però ja s’està treballant en calderes d’ús tèrmic que funcionin amb aquestes biomasses ‘menors’ i que siguin capaces d’admetre una quantitat de cendres major i uns components menys exigents.

  • Actualment el subministrament de pèl·lets està garantit, però amb l’elevat nombre de projectes anunciats, que se sumaran a les instal·lacions operatives, no arribarà el moment en què es produeixi una sobrecapacitat?

No seria dolent, podríem seguir exportant pèl·lets. Aquest any hi ha hagut un moment de tensió en què els pèl·lets estaven una mica justos perquè els fabricants, davant l’atonia del mercat espanyol en aquests dos últims anys, s’havien llançat a vendre pèl·lets a l’exterior i havien de complir amb els seus contractes. Quan ha crescut el consum a Espanya els distribuïdors han anat a les fàbriques i aquestes no tenien més capacitat. Aquesta tensió ja s’ha arreglat, els fabricants han creat ja les seves xarxes de distribució i, en aquest moment, les expectatives passen per tenir atès el mercat espanyol i que els excedents que hi hagi, si n’hi ha, surtin a Itàlia, Bèlgica o Anglaterra, com fins ara.

  • El futur de les empreses que van apostar per la biomassa elèctrica passa per la internacionalització o per apostar per projectes de biomassa tèrmica?

Les inversions en les instal·lacions de biomassa elèctrica sempre les han efectuat grans corporacions empresarials com Gestamp, Acciona, Ence. Per a alguns d’ells, la part de generació elèctrica amb biomassa era gairebé residual. Per tant, per no desmantellar les seves divisions relacionades amb aquest sector, han apostat per sortir a l’exterior. En aquest moment, moltes empreses espanyoles tenen en projecte, sobretot a Llatinoamèrica i els Estats Units, inversions realment molt importants per fer plantes de generació elèctrica a llocs on la remuneració del kW és millor que a Espanya i on la rendibilitat de les seves inversions és més raonable. És el cas de Gestamp a Estats Units, que en aquest moment està fent una de les plantes més importants del món, amb una potència de 75 MW elèctrics. També és cert que hi ha empreses menors que s’han vist obligades a abandonar i, en alguns casos, aquestes han apostat per la biomassa tèrmica constituint-se com empreses de serveis energètics.

  • La biomassa tèrmica compta amb diferents suports per part de les administracions, són aquests suficients per a la seva expansió?

Mai és suficient, però sí que és veritat que les noves línies de finançament que estan aflorant són molt interessants perquè el nostre sector pugui créixer d’una manera sòlida. Treballar com a empresa de serveis energètics requereix tenir uns fons que et permetin fer la inversió que recuperaràs al llarg de deu anys. Si aquesta inversió no està suportada per alguna entitat financera o alguna de les línies de l’IDAE -com GIT o Biomcasa-, ja que és molt més difícil. En aquest moment, línies com els fons “Jessica-FIDAE” o “Pimasol” són benvingudes al nostre sector i molt necessàries perquè si no estaríem una mica escanyats. S’estan fent bé les coses en el tema del finançament, però potser és necessari una mica més de flux per a les ESEs per part de les entitats financeres nacionals, crèdits ICO o Banc Europeu d’Inversions, per exemple.

  • Com a president d’Expobioenergía quines expectatives hi ha per aquesta edició de la fira?

Estem molt il·lusionats perquè s’ha convertit en un referent per al sector bioenergètic. Cada vegada són més les empreses que volen estar amb nosaltres perquè Expobioenergía és el seu lloc de treball, on tenen l’oportunitat d’iniciar operacions comercials. A part d’això, en aquesta edició, és la primera vegada que, al mes de setembre, ja teníem un creixement del 22%, respecte a l’any anterior, en superfície expositiva contractada.

Font: Infobiomassa (http://infobio.ctfc.cat/.)

Enllaç a notícia original – Alimarket

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s