En quin moment es troba el mercat dels pèl·lets?

Entrevista a Eduardo Márquez, gerent d’Ebaki XXI.

“Abans les raons per invertir en pèl·let eren més mediambientals, ara també s’hi afegeix el factor econòmic, el pèl·let és més barat i tan còmode com altres combustibles, a més de sostenible”.

Històricament la fusta ha estat un material que ha resolt molts reptes. Tradicionalment s’ha utilitzat per a l’edificació, per construir vaixells, ponts, per al ferrocarril, com a combustible… Però nous estils de vida van donar pas a altres materials que van arraconar la fusta. Precisament gràcies a la innovació tecnològica i a la importància que per a la societat tenen els materials sostenibles, la fusta ha recuperat la seva reputació com a material competitiu i sostenible. En el cas de la construcció i edificació, s’ha demostrat que la seva resistència i durabilitat són idònies; com a combustible, la fusta ha donat un gran salt gràcies a la seva transformació en pèl·lets: petites porcions de fusta d’origen natural utilitzades com a combustible de biomassa.

  • En quin moment es troba el mercat dels pèl·lets?

En un moment molt bo, el boom ja s’ha donat, l’efecte crida ha funcionat i ha crescut moltíssim el nombre d’instal·lacions. La quantitat de calderes i equips està creixent de manera notable. Nosaltres a Ebaki XXI produïm 20.000 tones a l’any. L’evolució ha estat important, des de les 10.000 tones a l’any el 2008 a les 20.000 tones que produïm actualment. Fabriquem el pèl·let amb les serradures que genera la serradora, volem ser autosuficients. Progressivament la venda ha anat creixent, ara mateix som els únics fabricants de la zona.

  • I quin és el principal motiu per optar pel pèl·let?

Que és barat i tan còmode com un altre sistema. La tendència del gasoil és a pujar, i la del pèl·let a mantenir-se. Abans les raons d’inversió eren fonamentalment mediambientals, i ara també es valora molt l’aspecte econòmic. La nostra empresa està orientada a la fabricació de pèl·let per a ús domèstic, 100 % fusta verge, amb certificació ambiental que garanteix una qualitat constant per al consumidor.

El tema de la sostenibilitat de la fusta ja no és una cosa nova per a la gent. La indústria de la fusta té un aprofitament 100% dels recursos que utilitza. Tot el que surt del bosc aporta un valor. Pot tenir diferents usos, fins i tot convertir-se en energia, però el cercle és tancat. El que passa ara és que cada vegada la fusta s’usa més per a usos tradicionals, com generar calor, i que al seu dia es van substituir per altres opcions més còmodes. Ara tornem a la tradició. L’activitat forestal està recuperant terreny. Realment la indústria de la fusta no genera residus, nosaltres en diem subproducte. A l’embalatge, per exemple, el material de la fusta és el més interessant en tots els sentits.

  • Fins fa relativament poc la distribució del pèl·let era un desavantatge…

A les persones que posaven els equips els subministrava el combustible el propi instal·lador. S’havien convertit en micro distribuïdors, però nosaltres hem organitzat la distribució amb camions propis, emmagatzematges, etc. Això anima la gent a posar pèl·lets. S’adonen que la distribució no és un problema i això anima.

  • I la instal·lació del sistema és assequible?

La instal·lació és més cara, però es recupera ràpid. Només cal veure la diferència de preu per quilowatt, per unitat d’energia, entre el pèl·let i el combustible fòssil, com el gasoil o propà fonamentalment. És un sistema diferent, aconsegueixes l’energia que vols a un preu menor. L’amortització és ràpida.

  • Quin tipus de consumidor té el pèl·let?

Hi ha de tot , des d’una estufa en una botiga, a consum semi industrial, residències d’avis, hivernacles, cases rurals, comunitats de veïns senceres…

  • I quin tipus d’estufes s’utilitzen? Es té en compte el disseny?

Les estufes són d’autèntic disseny, hi ha models i estils de tota mena. Això en el nord d’Europa no és res nou. Aquí ha arribat més tard… Ha calgut una massa crítica passa passar d’un funcionament amateur a professionalitzar el sector.

Font: Infobiomassa (http://infobio.ctfc.cat/.)

Enllaç a notícia original – Ecoticias

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s