El sector energètic incrementa els seus ingressos un 6% durant el 2013

Les elèctriques i la nova potència, motors del creixement.

Publicacions Alimarket acaba de llançar la quarta edició del seu anuari d’informació econòmica del sector energètic que recull informació detallada de gairebé 900 companyies vinculades a la producció renovable, la comercialització elèctrica, la fabricació d’equips o els serveis. Les dades aportades revelen que el sector manté el creixement del 6% de l’exercici anterior, però només pel gran pes que tenen les companyies elèctriques i l’increment d’ingressos de les promotores gràcies a la instal·lació de nova potència renovable. Per contra, les fabricants de materials cauen de mitjana un 10,6%, molt castigades per la caiguda de la demanda interna, que no han pogut compensar amb la seva sortida exterior.

El sector energètic està immers en un moment molt convuls, marcat per la recent reforma energètica, encara en tramitació, que en principi no ha acontentat a cap dels sectors implicats per les retallades dels ingressos que implica. A més, el nou compendi de normes manté la moratòria renovable, amb l’excepció dels sistemes insulars, i posa traves impositives que fan inviable el desenvolupament de l’esperat balanç net, llevat que la llei es modifiqui en la seva tramitació normativa.

La internacionalització és la taula a la qual el sector s’agafa per subsistir, avalat per la seva experiència i desenvolupament tecnològic. No obstant això, alguns subsectors, com el de les fabricants de materials, no han aconseguit compensar fora de les nostres fronteres el descens de la demanda interna. Així, els productors d’equips fotovoltaics, molt afectats també a nivell internacional per la competència de preus dels panells procedents de la Xina, han rebaixat les seves vendes un 40% des del 2010. La moratòria renovable, instaurada a principis del 2012, també ha pesat en els comptes de les proveïdores al sector eòlic, que han vist com els seus ingressos queien un 8,3%, enfront del creixement del 3,1% de l’exercici anterior. Per contra, les grans companyies elèctriques, encapçalades per Iberdrola, incrementen la seva facturació un 8,7%, un 2,5% més que el 2011. Els productors i explotadors de plantes també han crescut, recolzats per l’entrada en operació de nova potència renovable.

La paralització de les ajudes a la posada en marxa de nova potència manté en “stand-by” nombrosos projectes d’inversió, que en alguns casos s’estan abandonant o traslladant a destinacions internacionals més propicis i, en altres, es modifiquen per buscar la seva rendibilitat sense primes. Això passa en algunes plantes de biogàs, en què el fonamental és l’energia tèrmica que produeixen i l’eliminació dels residus que comporten. A més, estan aflorant projectes per desenvolupar macroplantes fotovoltaiques, que basen la seva rendibilitat en diversos factors, com la baixada en el preu d’aquesta tecnologia, la previsible pujada de la tarifa elèctrica o l’economia d’escala, donada la seva gran dimensió.

La biomassa tèrmica, un nínxol que creix

A les bioenergies s’està vivint una expansió en el negoci de fabricació de pèl·lets, sustentada en una demanda domèstica creixent i les exportacions de producte industrial cap a centrals tèrmiques europees. Així, hi ha projectes en tota la geografia nacional per construir noves plantes o ampliar les ja existents. Per contra, els biocarburants continuen el seu particular viacrucis amb tancaments d’instal·lacions i fallides d’empreses.

Al costat de la biomassa tèrmica, els serveis energètics comencen a enlairar-se, sobretot amb els contractes signats amb ajuntaments i comunitats de propietaris, alhora que continua creixent el nombre d’empreses reconegudes com a ESE. El manteniment d’instal·lacions i la comercialització elèctrica també apareixen com a nínxols en els quals refugiar-se a l’espera d’un futur més favorable per al sector, que previsiblement arribarà amb la sortida de la crisi i l’obligació de complir amb l’exigència europea d’assolir un 20% de producció energètica renovable el 2020.

Font: Infobiomassa (http://infobio.ctfc.cat/.)

Enllaç a notícia original – Alimarket

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s