L’aprofitament energètic de la biomassa forestal podria reduir dràsticament els incendis forestals a Espanya

Un any més, l’arribada de l’estiu suscitarà una nova espiral d’incendis forestals al nostre país. Un any més aquesta tragèdia mediambiental i econòmica -per desgràcia i sovint amb la seva seqüela de pèrdua de vides- serà objecte d’informacions, anàlisis i avaluacions que, quan arribi la tardor, s’oblidarà fins a l’estiu.

Un any més s’anunciarà per part de les administracions públiques responsables un augment de recursos destinats a la seva extinció, mentre no es posen en marxa mesures amb projecció de futur dedicades a l’única tasca que reduiria de manera eficaç i progressiva aquests incendis forestals: les tasques de prevenció d’aquests incendis i de neteja dels nostres boscos. Un any més creixerà la superfície assolada i caldran més i més recursos públics per recuperar els terrenys afectats.

Aquesta política d’extinció sense prevenció ha instal·lat en l’opinió pública la percepció que els incendis no es poden evitar i que només queda treballar més i millor en la seva extinció, dedicant cada vegada més recursos públics a aquest fi.

Els incendis forestals a Espanya són conseqüència directa de dos factors: els habituals estius càlids i secs meridionals juntament amb l’escassa gestió forestal que es porta a terme a la singular massa forestal del nostre país, i les escasses mesures de prevenció d’aquests incendis. Si no hi ha gestió dels boscos, no hi ha recursos suficients per a la prevenció ni per a la neteja adequada i permanent dels nostres boscos. I, el que és crucial per assolir una reducció permanent d’aquests incendis, no es consideren els beneficis finals que una adequada política de prevenció d’incendis reportaria als sectors econòmics implicats i l’erari públic. Beneficis que a més contribuirien de forma substancial a reduir el problema més gran que té el nostre país, la desocupació, i a minorar substancialment les emissions de CO2 que aquests incendis provoquen.

Cada any les administracions públiques espanyoles dediquen a la lluita contra els incendis forestals un volum de recursos superior als 700 milions d’euros. Però aquest pressupost es podria reduir substancialment si s’establís un adequat aprofitament de la biomassa forestal.

És possible evitar aquest cost en el balanç final, convertint-lo en positiu. Si es té en compte només les plantes de biomassa existents, la seva contribució a l’evitació d’incendis podria estimar-se en un estalvi final de gairebé 80 milions d’euros. Si s’afegís la capacitat d’aprofitament de massa forestal per evitar incendis que podrien absorbir les plantes que s’instal·larien a Espanya si es complissin els objectius per a la biomassa inclosos en el PER vigent, la capacitat associada a aquestes plantes representaria un estalvi de costos per aquest concepte per a les administracions públiques implicades d’uns 250 milions d’euros, i un balanç anual positiu, considerant el cost tarifari per producció d’energia elèctrica en aquestes plantes de biomassa, de 184 milions d’euros.

UNIÓ PER LA BIOMASSA recorda a les administracions implicades que la conversió de biomassa forestal en energia no només és una de les formes més eficients d’utilització i reciclatge d’aquest recurs sinó que contribuiria de forma molt més eficaç a la reducció d’incendis forestals que es multipliquen cada any per aquestes dates.

UNIÓ PER LA BIOMASSA demana al Govern que dissenyi i aprovi un marc legal propi de la biomassa i no, com fins ara, sigui un afegit més dins d’un conjunt que no reconeix les singulars aportacions socials, econòmiques i mediambientals que aquesta energia neta indueix.

L’aprofitament de la biomassa ha de ser, com ho és en els països més desenvolupats d’Europa, un pilar clau en les polítiques públiques nacionals de prevenció d’incendis i de la creació i fixació d’ocupació rural. Els tractaments forestals preventius, així com l’aprofitament de la biomassa per produir energia, han de ser considerats com un SERVEI PÚBLIC A LA SOCIETAT, que ha de ser incentivat i remunerat. Un pilar que s’ha d’assentar definitivament perquè no tornem a assistir impotents un nou estiu -com és tristament habitual- al tràgic espectacle de la combustió incontrolada de milers d’hectàrees de massa forestal.

Font: Infobiomassa (Butlletí de l’Àrea d’Aprofitaments fusters i biomassa del CTFC)

Enllaç a notícia original – Unión por la Biomasa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s