Destinar arbres per bioenergia sabent les seves reserves de carboni

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) acaba de llançar una eina informàtica on la seva principal funció és millorar l’avaluació del volum de la biomassa forestal i les reserves de carboni associades a 648 espècies d’arbres d’Àfrica, Amèrica del Nord i Europa. Les dades per a la resta de llocs del planeta es pujaran en breu. Consideren que així es disposa de millor informació per abordar la lluita contra el canvi climàtic i desenvolupar estratègies adequades d’aprofitament energètic de la biomassa.

A la FAO continuen preocupats per les repercussions ambientals i socials d’un possible ús a gran escala de la biomassa vegetal en general i la forestal en particular per produir energia. Volen evitar les controvèrsies i qüestionaments derivats de l’ús de biocombustibles en el transport. Fa dos anys va presentar l’eina Bioenergy and Food Security (BEFS) i poc després una sèrie de documents amb 42 bones pràctiques en bioenergia en tots els continents. En aquesta mateixa línia s’inscriu GlobAllomeTree.

GlobAllomeTree és el nom de l’eina informàtica accessible a través d’internet, que “ajuda als dissenyadors de projectes sobre el canvi climàtic, investigadors, científics i tècnics forestals a calcular la biomassa forestal i el carboni dels boscos”, expliquen des de la FAO. A més, afegeixen, servirà perquè “els responsables de les polítiques nacionals prenguin decisions informades en les seves estratègies respecte al canvi climàtic i la bioenergia”. Per Matieu Henry, oficial forestal de la FAO, “és la primera vegada que els països tenen accés a una extensa base de dades de models d’arbres utilitzats per avaluar els recursos forestals a tot el món i tenir una idea clara de la capacitat dels seus boscos per emmagatzemar carboni”.

61 espècies d’arbres a Europa, 263 a Amèrica del Nord i 324 a l’Àfrica

L’accés a l’eina és gratuït i els usuaris també poden desenvolupar i presentar els seus propis models de càlcul. En concret, GlobAllomeTree permet als usuaris avaluar el volum del tronc, la biomassa de l’arbre i les reserves de carboni per a diversos tipus d’arbres i zones ecològiques, a partir del diàmetre del tronc i l’alçada i el pes específic de la fusta. En l’actualitat inclou 61 espècies d’arbres en set zones ecològiques diferents a Europa, 263 espècies en setze zones d’Amèrica del Nord i 324 en nou d’Àfrica. A la FAO asseguren que les eines de càlcul per Àsia Meridional, Sud-est Asiàtic, Amèrica Central i Amèrica del Sud estan es pujaran en breu a la plataforma web.

Per a la FAO, GlobAllomeTree serà especialment útil per al programa REDD+ de les Nacions Unides (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation in Developing Countries), ja que oferirà informació més precisa sobre les reserves de carboni. Cita exemples de països com Indonèsia, Vietnam i Mèxic, que ja han elaborat models concrets de càlcul en diferents tipus de boscos. “Aquests esforços ajudaran els països a obtenir dades més precises sobre l’estat dels recursos forestals i les reserves de carboni i els seus possibles canvis i donar suport a la implementació de polítiques forestals nacionals i internacionals”, conclouen des de la FAO.

Notícies relacionades:

Font: Infobiomassa (Butlletí de l’Àrea d’Aprofitaments fusters i biomassa del CTFC)

Enllaç a notícia original – Energías Renovables

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s