Boscos gestionats absorbeixen més CO2

Els boscos gestionats de manera sostenible absorbeixen 10 vegades més CO2 que els primaris. Diverses associacions de la biomassa del món han fet una crida als legisladors perquè tinguin en compte les evidències científiques a l’hora d’establir criteris de sostenibilitat per a futures polítiques bioenergètiques.

El Professor Hubert Hasenauer, de la Universitat de Recursos Naturals i Ciències Aplicades de Viena, destaca el paper clau que tenen els boscos gestionats en la mitigació de les emissions de CO2 en comparació amb els no gestionats. Després de realitzar proves de control d’emissions en els dos tipus de masses, Hasenauer ha trobat que “l’efecte de les masses forestals gestionades com a embornal de CO2 és molt superior al dels boscos primaris”.

El carboni que s’alliberaria a l’atmosfera durant la fase de deteriorament d’un bosc no gestionat s’usa com a combustible substitutiu dels fòssils en el cas d’una massa arbrada gestionada.

Es va comprovar que els boscos no gestionats emeten durant el seu cicle vital (300 anys) gairebé tant CO2 com el que absorbeixen. En no tallar fusta, no es dóna efecte de substitució i l’efecte embornal de carboni resulta mínim.

Una massa arbrada que es gestiona absorbeix i emet més CO2 (mantenint el seu balanç) durant aquest mateix període, però, a més, la fusta obtinguda s’utilitza per substituir combustibles fòssils evitant emissions de CO2.

En general, els boscos sense gestionar alliberen el CO2 que van absorbir en degradar-se de manera natural. El carboni emmagatzemat en la fusta obtinguda en boscos gestionats s’allibera a l’atmosfera al final del seu cicle vital, però -i això suposa una gran diferència respecte a l’emissió natural de carboni en boscos no gestionats- després d’haver estat aprofitat com a combustible en substitució de fòssils.

L’estudi també apunta que abandonar la gestió d’un bosc no augmenta el carboni emmagatzemat necessàriament. Fins i tot pot ocórrer el contrari si algun succés (plagues, malalties o incendis) acaba alliberant enormes quantitats de carboni a l’atmosfera.

Menys traves administratives

La biomassa sòlida continuarà sent la font d’energia més important en el món. “L’ús de fonts fòssils és responsable del 89% de les emissions globals de CO2. No utilitzar el potencial bioenergètic significa posposar la transició energètica per dècades, temps del qual no disposem”, adverteix Heinz Kopetz, President de l’Associació Mundial de la Bioenergia, WBA.

“Una vegada més es comprova amb dades científiques que resulta convenient des del punt de vista del carboni aprofitar els boscos gestionats de manera sostenible també per a fins energètics. Per això és important assegurar-nos que la biomassa utilitzada a Europa provingui d’aquest tipus de boscos.

La gestió forestal europea és coneguda per la seva sostenibilitat, pel que l’aprovació i implementació de criteris de sostenibilitat a la UE s’hauria de recolzar en silvicultura practicada a Europa, i no constituir una trava per als productors europeus”, conclou Gustav Melin, president de l’Associació Europea de la Biomassa, AEBIOM.

Font:  Infobiomassa (Butlletí de l’Àrea d’Aprofitaments fusters i biomassa del CTFC)

Enllaç a notícia original – Bioenergy International España

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s