Catalunya estrena una xarxa de seguiment pionera a Europa per conèixer l’estat dels seus boscos

El conseller Pelegrí ha lloat aquesta nova eina que serveix per obtenir el màxim d’informació possible sobre l’estat real dels boscos catalans i així millorar-ne la gestió
 
La xarxa, anomenada DeBosCat, ha estat impulsada pel Departament d’Agricultura de Catalunya i coordinada pel CREAF. Les dades obtingudes permetran valorar l’efecte dels episodis climàtics extrems i proposar mesures d’adaptació i gestió per a les espècies més vulnerables
 
Els primers resultats de la xarxa DeBosCat indiquen que durant l’any 2012 unes 23.500 hectàrees de bosc han presentat signes de decaïment després de cinc mesos de sequera extrema
Moment de la presentació de DeBosCat
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, el director general del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i l’investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) Jordi Vayreda han presentat avui a Barcelona una xarxa de seguiment pionera a Europa que servirà per conèixer l’estat dels boscos catalans.
Aquesta nova eina ja ha donat els primers resultats. L’objectiu de la iniciativa, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i coordinada pel CREAF, és obtenir el màxim d’informació possible sobre l’estat dels boscos en temps real per comprovar els efectes dels episodis climàtics extrems. La informació es podrà comparar i analitzar any rere any per fer prediccions sobre la vulnerabilitat dels boscos o de certes espècies al canvi climàtic i actuar de manera proactiva per planificar la gestió forestal futura tenint en compte tots aquests factors.
La xarxa DeBosCat es considera una eina pionera a Espanya i a Europa. És la primera vegada que podem conèixer amb exactitud l’impacte que ha tingut en les masses forestals un fenomen climàtic com el de la sequera de l’any 2012.
DeBosCat és una xarxa col·laborativa en la qual els Agents Rurals i els tècnics del Departament d’Agricultura treballen plegats, amb protocols elaborats pel CREAF, prenent dades de camp sobre diferents aspectes relacionats amb la salut del bosc. En total, l’any 2012 s’han recollit dades d’uns 527 episodis de decaïment forestal, és a dir, de rodals de bosc amb pèrdua o esgrogueïment de fulles, o elevada mortalitat d’individus. Els episodis repetits de sequera que hem patit els darrers anys, especialment la primavera i l’estiu passats, han fet que gairebé el 3% de la superfície forestal catalana estigui afectada, i vora el 2% durant l’any 2012.
El conseller Pelegrí ha volgut destacar que la xarxa és bàsica per conèixer amb precisió els nostres boscos: “és una eina molt útil i valuosa per avançar cap a una gestió preventiva”. “Ens cal saber com estan els nostres boscos per poder-los gestionar millor”, ha afegit. En aquest sentit, ha explicat que els boscos són també una prioritat per al Govern i que “hem de ser capaços de liderar el canvi i desbloquejar el gran potencial del nostre sector forestal”. Pelegrí s’ha mostrat convençut que els boscos i la gestió forestal sostenible han d’exercir un paper crucial també en la transició envers una economia més verda. També ha explicat que Catalunya té vocació internacional i és líder en la investigació forestal al sud d’Europa, i l’eina que es presenta avui n’és una nova prova.
A més, ha recordat també que el Departament està treballant en el Pla general de política forestal, que haurà de fer front al repte de desenvolupar oportunitats per als nostres boscos i per al sector forestal. Un repte que servirà per potenciar el sector forestal català i “per convertir les nostres zones rurals en un pilar de creixement i desenvolupament”.
23.500 hectàrees han presentat signes de decaïment
Segons les últimes dades del Mapa de cobertes del sòl (MCSC) de l’any 2009, Catalunya té 1.348.192 hectàrees de superfície boscosa, un 42,4% del seu territori. Si comparem les dades amb les de l’any 1993 (les de la primera edició de l’MCSC), veurem que, en els darrers 16 anys, Catalunya ha guanyat 78.567 ha de bosc. En un sol any, la xarxa DeBosCat ha registrat un total de 23.500 hectàrees de bosc amb signes de debilitament. Tot i que la majoria d’hectàrees afectades es podran recuperar, els experts atribueixen aquest fenomen, en gran part, a la sequera extrema viscuda els darrers mesos de primavera i estiu. La superfície afectada registrada fins ara arriba a les 40.000 hectàrees si tenim en compte l’acumulada durant els anys anteriors, i que encara és visible.
Els roures i els faigs, els més vulnerables
 
Segons s’extreu de l’informe DeBosCat, el 7% de les rouredes i del 6% de les fagedes han patit episodis de decaïment aquest estiu. En ambdós casos, més del 60% de la superfície qualificada de “decaiguda” mostrava signes d’afectació entre elevada i molt elevada: esgrogueïment de fulles, defoliació o mortalitat. Tot i que aquest fenomen és força habitual, especialment en rouredes, no ho és tant que la superfície afectada sigui tan elevada. Tanmateix, s’espera que una bona part d’aquests boscos tornaran a treure fulles aquesta primavera gràcies al fet que aquesta tardor i hivern han estat molt humits.
En altres espècies, com les alzines, també s’han vist molts episodis de decaïment. El 3,6% dels alzinars catalans mostraven episodis de decaïment per sequera. En el 65% dels casos, el grau d’afectació era entre elevat i molt elevat.
La majoria d’espècies de pins sembla que són més resistents als factors que causen el decaïment, si bé un cop afectades es recuperen amb més dificultat. En tots els casos, els pins només tenien afectat un percentatge de la seva superfície inferior a l’1%.
Osona i el Berguedà són les comarques amb més superfície de bosc afectada l’any 2012
 
DeBosCat té registrada la ubicació geogràfica dels episodis de decaïment, cosa que permet conèixer les comarques que més afectacions tenen. Aquest 2012, els boscos d’Osona i el Berguedà han estat els més perjudicats per la sequera extrema. Per exemple, un 31% de les hectàrees de bosc afectades a Catalunya es concentren a la comarca d’Osona (unes 7.500 hectàrees). El Berguedà, d’altra banda, en presenta unes 3.000, majoritàriament de roures i alzines, que representen un 13% de les hectàrees afectades a Catalunya.
Notícia extreta de: Gencat/premsa
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s